Despre MAGIC Art

POVESTE DESPRE TEATRUL MAGIC ART

    Trupa de teatru Magic Art s-a înființat în anul 1996 ca trupă de teatru ambulant. Fondatorii acestei trupe sunt Sabina și Gabriel Arsenie, absolvenți ai Academiei de Teatru și Film – București, secția păpuși-marionete.

    Formată din patru membri și având în acel moment în repertoriu trei spectacole, trupa Magic Art susține începând cu anul 1996-1997 spectacole în grădinițe și școli din București.
    După experiența acumulată în acești ani, în 1999 s-a înfiintat Fundația Magic Art prin intermediul căreia munca noastră este dedicată și categoriilor sociale dezavantajate. De-a lungul celor peste 20 ani de experiență, am reușit să câștigăm aprecierile multor spectatori din grădinițe, școli, orfelinate, parcuri, străzi și diverse spații neconvenționale. Trupa de teatru Magic Art a participat de asemeni la numeroase festivaluri și manifestari artistice de gen.

    Cele 12 spectacole ale trupei cuprind o arie foarte largă de teme (varietăți, povești originale, adaptări după povești și basme, spectacole tradiționale), precum și de mijloace artistice cum sunt teatrul de păpuși, pantomima, clovneria, teatrul de gest, teatrul de umbre, dansul și muzica.

CURRICULUM VITÆ
  • Septembrie 1996 – s-a înfiinţat Trupa de teatru MAGIC ART – teatru ambulant ce susţine spectacole de teatru de păpuşi şi marionete, actorie, clovnerie, pantomimă etc. în grădiniţe, şcoli, parcuri, străzi şi alte spaţii neconvenţionale, precum şi în cadrul unor festivaluri şi diferite alte manifestări artistice.
  • Octombrie 1997 – martie 1999 – actorii trupei MAGIC ART lucrează cu copiii străzii din cadrul Asociaţiei „Casa Deschisă“ şi, de asemenea, cu copiii de la Casa de Copii din Domneşti – Fundaţia „Amurt“, căpătând experienţă în lucrul cu copii defavorizaţi.
  • 16 Martie 1999 – a luat naştere FUNDAŢIA MAGIC ART care îşi dedică activitatea în special copiilor dezavantajaţi.
  • Septembrie 1999 – începe colaborarea cu Fundaţia „A.R.M.S.“, atelier de lucru cu copiii de la Centrul Social Sf. Macrina, foşti copii ai străzii aflaţi în programul rezidenţial, în vederea pregătirii de spectacole de păpuşi şi marionete, clovnerie, pantomimă, teatru de gest.
  • Martie 2000 – prezentarea spectacolului de gest „Joc de copil“ în Suedia în opt districte ale Bisericii Luterane (Stockholm, Uppsala, Taby, Gottconda, Romsta ş.a.), la invitaţia Fundaţiei Luteryalpen.
  • Decembrie 2000 – trupa Magic Art participă la „Târgul de Crăciun din Rahova – 2000“, spectacole şi animaţie.
  • Iunie 2000 şi Iulie 2001 – prezentarea de spectacole în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, împreună cu copiii de la Centrul Social Sf. Macrina.
  • 1998, 1999, 2000, 2001 – participare la carnavalul ,,Bucureştii la 1900”, colaborare cu Fundaţia D-ale Bucureştilor.
  • 1 Septembrie 2000 – 28 Februarie 2001 – Fundaţia Magic Art a susţinut proiectul „Atelier de creaţie artistică – PUZZLE“ în cadrul programului „Fondul Cultural European pentru România – Ministerul Culturii – EuroArt“ finanţat de U.E.
  • Decembrie 2001 – participare la târgul „Sfârşit de veac în Bucureşti“, colaborare cu Teatrul Masca Bucureşti.
  • 1 Iunie între anii 2002 – 2015 şi 21-24 Decembrie între anii 2002 - 2010 – trupa Magic Art a participat la manifestări organizate de ARCUB în parcul Cişmigiu.
  • Iunie 2003 – Decembrie 2003 – colaborare cu Fundaţia Motivation în cadrul proiectului ,,Integrarea prin joc nu e o joacă“, susţinerea spectacolului „Şi ei sunt îngeri“.
  • Septembrie 1999 – decembrie 2005 colaborare cu Fundaţia A.R.M.S., pregătirea de spectacole şi atelierul de lucru cu copiii străzii de la Centrul Social Sf. Macrina.
  • Din anul 2001 pâna in 2008– am colaborat cu Primăria Sectorului 5, în vederea prezentării diferitelor manifestări artistice dedicate copiilor.
  • Din anul 2002 – am început sa organizăm petreceri pentru copii, asigurând nu numai animaţie cu clovni, face painting şi modelare de baloane, cât şi întregul suport muzical al petrecerilor (dispunem de aparate profesionale care pot asigura sonorizarea în săli mari şi chiar în aer liber). Am colaborat în acest domeniu al petrecerilor pentru copii cu Fun Music Group, Media Art Show, Golden Party, Hotel Phoenicia Bucureşti, Phoenicia Holiday Resort.
  • Din anul 1997 până-n prezent continuăm proiectul ,,Teatru pentru toţi”- toate cele trei secțiuni, proiect susţinut prin autofinanţare dar şi prin sponsorizări şi venituri realizate prin diverse activităţi.
FUNDAŢIA MAGIC ART doreşte să susţină în viitor proiecte care au ca temă popularizarea spectacolelor de păpuşi ca formă de manifestare artistică, precum şi lucrul cu diferite categorii dezavantajate, în special cu copiii cu probleme.

STATUTUL FUNDAȚIEI

Scopul Fundației:
– Este nepatrimonial, de interes umanitar
– Acordarea unui ajutor moral, sufletesc, spiritual:
-copiilor din casele de copii preşcolari şi şcolari
-copiilor cu handicap fizic sau psihic
-copiilor infestaţi HIV
-copiilor străzii
-adulţilor cu handicap şi celor cu nivel de trai scăzut
-bătrânilor din aziluri.

Obiectul de activitate:
Prin spectacole de teatru de păpuşi şi nu numai, organizate de trupa de actori „Magic Art“, se urmăreşte:
– Re-socializarea categoriilor sociale defavorizate
– Dezvoltarea personalităţii copiilor cu probleme
– Alungarea sentimentului de marginalizare
– Crearea unor momente de bucurie cu ajutorul cuvântului, gestului, mişcării, păpuşilor şi al altor mijloace artistice
– Dezvoltarea sentimentului de utilitate în societate.

Sursele de finanţare:
– donaţii efectuate de persoane fizice sau juridice, organisme naţionale şi internaţionale
– sponsorizări şi ajutoare
– venituri realizate din diverse activităţi
– credite pe termen lung fără dobândă sau cu dobândă mică.

Mijloacele realizării scopului:
– Organizarea de spectacole gratuite: teatru de păpuşi, clownerie, teatru cu măşti, pantomimă, comedia dell’arte şi divertisment
– Organizarea de jocuri, concursuri şi întâlniri cu copiii defavorizaţi
– Organizarea de întâlniri cu personalităţi de marcă, cu artişti şi cu specialişti în probleme de psihologie şi terapie artistică
– Acordarea de premii, burse etc.
– Întreţinerea relaţiilor de colaborare cu organisme guvernamentale şi neguvernamentale din România şi din străinătate care au scopuri similare.

Spectacolele vor fi susţinute în:
– Incinta caselor sau căminelor pentru copii, adulţii şi bătrânii defavorizaţi
– Diverse săli de spectacole
– Spaţii special amenajate
– Spaţii neconvenţionale (străzi, parcuri etc.).

Efecte observate asupra copiilor:
– Comunicare liberă
– Stimularea imaginaţiei lor creative
– Optimismul şi încrederea în forţele proprii
– Depăşirea diverselor complexe de inferioritate
– Sporirea puterii de înţelegere
– Capacitatea de a discerne între bine şi rău
– Învingerea fricii şi anxietăţii
– Capacitatea de a alege prietenii